La Petite Ardennaise Rosa Romantica

Mooie romantische verzameltuin

Camellia's
De Japanse roos (Tsubaki)
Ooit de „Bloem der Elite” genaamd, ze werden rond begin 19de eeuw sporadisch in tuinen van de Adel aangetroffen.

Higo camellia "Okhan"

Vele mensen wagen zich heden ten dage niet aan deze planten omwille van hun vorst-gevoeligheid. Als kuip-plant worden ze nog wel eens gekocht. Ze moeten dan overwinterd worden omdat de plantbeneden de -5°C het niet overleefd! Er wordt nogal eens gezegd dat het moeilijke planten zijn, het tegendeel is waar! En wat de winter-hardheid betreft zijn er zeker verschillende soorten die tegen een stootje kunnen. Je moet wel enkele factoren in acht nemen. Ik geef hier enkele belangrijke regels op die een geslaagd resultaat geven.
Belangrijk is dat je plant minstens 5 jaar oud is, en voldoende afgehard voordat ze de tuin in mag! Plant in het voorjaar na de vorst!
Net zoals bij de rhodo’s verlangen ze een zure bodem die licht vochtig is (verdragen geen klei-grond of natte voeten).
Meng kalkarme compost met turf en humus in het plant-gat, (de kluit niet dieper planten dan het grond-niveau). Goed inwateren! Laat de kluit van je camellia niet uitdrogen, anders zullen ze vroegtijdig hun knoppen verliezen! Het plant-gat mag gerust 60 à 80 cm doormeter hebben, dit bij een diepte van 40 à 50 cm. Gefilterd licht (halfschaduw) en een goede mulch-laag van bladeren rond de plant leggen.
Een standplaats die beschut is van het oosten (vorstschade door oosten-wind! ).

Camellia "Mi double rose"

Zeer winterharde soort, kan gerust - 18°C aan zonder bloem-schade (tot -25°C)

Camellia’s houden erg van een regelmatige douchebeurt van het gebladerte. Bij strenge winters(-12 à -15 °C) kunnen de bloemknoppen
aangetast worden. Je kan de plant eventueel afdekken met enkele lagen vliesdoek, geen noppen-folie (geeft broeikas-effect en condensatie)! Zeker doen de eerste drie jaren na aanplant, daarna kunnen ze over het algemeen zelfstandig gedijen.
Algemeen genomen zijn de meeste Camellia Japonica bestand tot -12°C zonder bloem-schade, lagere temperaturen resulteren soms tot kleinere bloemen of knopval. Extreme temperaturen (boven -15°C) vereisen winterbescherming.
Indien je van plan bent een Camellia aan te schaffen voor in volle grond, let dan op bovenvermelde factoren. Kies krachtige planten en bevraag je over de winterhardheid aan een gespecialiseerd kweker/ of vraag het gewoon aan ons. Wij hebben een beknopte data-base met plant-info gebaseerd op eigen ervaringen en bevindingen van collega’s.

Camellia jap. "Hagoromo rosea"

Zeer winterharde soort, kan gerust - 15°C aan zonder bloem-schade (tot -25°C)

De Camellia is onderverdeeld in volgende soorten:
1. C. japonica (waaronder de C. jap.Higo)
2. C. Sasanqua (herfst-bloeier)
3. C. Hybriden (waaronder Belgische soorten en de C.
Williamsii)
4. C. Hiemalis
5. C. Vernalis
6. C. Rusticana
7. C. species
Voor de beginner is de eerste categorie aangewezen voor
de tuin.


Guy & Danielle

Privacy policy: no personal data or information about our visitors will be given to third parties. Also the content of this site may not be used for any commercial reason or subject. It is not allowed to copy photos or content of this site.